Welkom bij zweefvliegopleiding.nl

 

Website met lesmateriaal voor

 

en informatie over

 

de zweefvliegopleiding in Nederland.

 

EVO 
Elke zweefvlieger begint met de Elementaire Vlieg-Opleiding (de EVO-opleiding). Dit is de opleiding van de eerste start tot de eerste solovlucht. Deze opleiding staat beschreven in het boekje EVO. Iedereen doet de zweefvliegopleiding in eigen tempo. De meeste zweefvliegers zijn het eerste jaar hoofdzakelijk bezig met de EVO-opleiding. Op deze website staat heel veel informatie over het zweefvliegen. Je hoeft, zolang je met de elementaire vliegopleiding bezig bent, alleen het onderdeel EVO te bestuderen. De rest komt later wel. 
 
 
Ausgehend von der niederländischen EVO-Ausgabe haben deutsche Segelfluglehrer die Übersetzung aus dem Niederländischen ins Deutsche ehrenamtlich erarbeitet. Viele weitere Segelfluglehrer haben mit ihren Ratschlägen die Umsetzung ins Deutsche unterstützt. Das Buch beschreibt die Segelflugausbildung vom ersten Besuch auf dem Segelflugplatz bis zum ersten Alleinflug. 
 
 
De Duitse versie van het EVO-boekje is nu ook vertaald in het Italiaans. Een pdf-versie kun je hier downloaden. 
 
 
Dit is de Engelse versie van het EVO-boekje. Zweefvliegleerlingen die het Nederlands niet beheersen kunnen het gebruiken bij hun zweefvliegopeliding. Het boekje bevat de EVO-lessen en de belangrijkste VVO-lessen. Het beschrijft in 35 lessen de praktijkoefeningen tot aan het SPL examen. Het is de bedoeling dat het in het voorjaar van 2021 in gedrukte vorm te krijgen is. Het staat op de site: www.gliding.world
 
Wanneer je de eerste solovlucht gemaakt hebt begint de voortgezette vliegopleiding voor het zweefvliegen (VVO-1). De VVO-1 beschrijft de lessen van de eerste solovlucht tot en met het praktijkexamen. Deze opleiding staat beschreven in het boekje VVO (voortgezette vliegopleiding). De meeste zweefvliegers zijn hier het tweede jaar van hun zweefvliegopleiding mee bezig. De VVO-1 leidt op voor het praktijkexamen. Daarnaast moet je ook een theorie-examen doen. De eisen daarvoor vind je onder de knop LAPL(S)
 
Na het theoretische en praktische examen mag je overlandvluchten maken. Voor veel zweefvliegers is dit het mooiste onderdeel van de sport. De oefeningen voor het overlandvliegen staan beschreven in het deel VVO-2.
 
Net als bij het rijbewijs moet je voor het zweefvliegbewijs (GPL) een theorie- en een praktijkexamen doen. GPL betekent: Glider Pilot's license, dat is de huidige naam voor het zweefvliegbewijs. In 2020 wordt het GPL vervangen door het SPL.  
De theorieopleiding voor het GPL, voor de TMG (motorzwever) en voor de instructiebevoegdheid moet vanaf april 2020 voldoen aan de eisen van EASA. EASA betekent: European Aviation Safety Agency (Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart). EASA zorgt voor de regelgeving van de luchtvaart in de EU-landen. Onder de knop SPL tref je lesmateriaal aan voor dat theorie-examen.
 
In veel handboeken kun je nuttige info vinden over hoe je zo goed mogelijk instructie kunt geven. Een heel belangrijk boek dat je moet lezen is: Instructie Zweefvliegen. In dit levenswerk heeft een ervaren instructeur nuttige kennis die hij heeft opgedaan als instructeur in Nederland en Engeland verzameld. 
 
Wie in Nederland wil zweefvliegen wordt lid van één van de 40 zweefvliegclubs. Na een paar jaar heb je een helder beeld van de eigen zweefvliegclub, maar de de landelijke organisatie blijft voor velen een ver afgelegen gebied. Deze Wegwijzer is geschreven met de bedoeling om sneller de weg te kunnen vinden in de organisatie van het zweefvliegen. De Wegwijzer is vooral geschreven voor de club- en de landelijke bestuurders. Efficiënt vergaderen en weloverwogen besluiten nemen is alleen mogelijk als je weet hoe de zaak in elkaar zit.
 
Onder de knop verhalen staan artikelen over het zweefvliegen die voor het zweefvliegblad Thermiek of voor andere bladen geschreven zijn. 
 
Colofon
Deze homepage is een privé-initiatief. De boeken en verhalen die hier staan, zijn geschreven om het zweefvliegen te promoten.  Voor publicatie in een blad, of overname op een website of i.d. dient vooraf schriftelijke toestemming gevraagd te worden.
Mocht je na het lezen een tip, verbetering of reactie willen geven, dan wordt dat zeer op prijs gesteld.
 
 
© Dirk Corporaal, Stiens
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.