VAN LESBOEKJE TOT STUDENT PILOT MANUAL
Wie instructeur wil worden moet voor alle zweefvliegoefeningen een korte uitleg aan een leerling kunnen geven. Om dat te leren heb ik indertijd alle oefeningen die achter in het logboekje staan puntsgewijs in de vorm van briefings opgeschreven.
Zo ontstond in 1995 een lesboekje, net zo groot als het logboekje, dat veel zweefvliegers mee naar het veld namen. In één jaar werden er 1000 boekjes verkocht. Dat lesboekje trok de aandacht van de CIV en deze commissie stelde voor om dat boekje uit te werken tot het opleidingsboek voor de elementaire zweefvliegopleiding.
Ik heb toen een tweede versie gemaakt en die uitgedeeld op de instructeursconferentie, met het verzoek om tips, correcties en aanvullingen. Dat was dit boekje.
Na het verwerken van al die tips en vooral de correcties van enkele leden van de CIV (Commissie Instructie en Veiligheid) verscheen in 1996 de eerste druk van het EVO-boekje met een oplage van 3000 exemplaren.
De verkoop via de afdeling zweefvliegen ging prima en al in 1999 verscheen de tweede oplage van 5000 exemplaren.
De volgende drukken hadden elk een oplage van 4000 exemplaren.
Bij de derde druk in 2007 werd de tekst herzien en zijn de zwart/wit tekeningen door grafisch vormgever en zweefvlieger Henk Jukkema vervangen door allemaal nieuwe afbeeldingen. Bovendien werd het een uitgave met twee kleuren (een blauwe steunkleur). Waardoor de afbeeldingen veel duidelijker werden.
In 2013 werd bij de vierde druk het boekje gekanteld en de bindwijze veranderd om de verklarende illustraties beter tot hun recht te laten komen.
In 2018 verscheen de 5e druk.
Erik Engelsman die zowel in Nederland als in Duitsland instructie geeft, bracht dat boekje onder de aandacht van de Duitse zweefvliegclubs. Een aantal Duitse instructeurs hebben het boekje vertaald en vervolgens hebben zweefvlieginstructeurs uit alle delen van Duitsland vele uren samengewerkt om de Duitse versie vast te stellen. Deze Duitse versie verscheen in april 2019 in een oplage van ruim 10.000 boekjes en al in 2020 verscheen de tweede druk.
In 2020 heeft Roelof aan de hand van het Nederlandse en het Duitse boekje en met behulp van recent verschenen zweefvliegboeken en het instructeurshandboek van de BGA een Engelse versie gemaakt. De Engelse versie bevat alle praktijkoefeningen in de vorm van 35 lessen tot en met het zweefvliegbewijs. Ook is er een apart hoofdstuk met extra aandacht voor menselijke factoren en veiligheid. Joke Corporaal heeft geholpen om van die tekst vlot leesbaar Engels te maken en die versie hebben we op de website www.gliding.world gezet. Die websiteversie is in samenwerking met een aantal Engelse instructeurs van de BGA bewerkt tot 'The BGA Student Pilot Manual'. De 35 lessen zijn zo opgezet dat een leerling zich gericht kan voorbereiden op de volgende les.
Zo verscheen in december 2021 de BGA-versie van het EVO-boekje. Het is de bedoeling dat er net zoals van de Duitse versie ook een onlineversie komt. Die websiteversie is al klaar en wordt gepubliceerd zodra de BGA een deel van de drukkosten eruit heeft.
De Engelse opleidingsmethode is in grote lijnen gelijk aan die in Nederland en in Duitsland. Wel zijn er een paar verschillen. Zo hebben ze een aparte les over het gebruik van remkleppen en bij het circuit hanteren ze ook een diagonaal been. Binnenkort maken we een lijstje met de verschillen tussen het BGA-boek en het Nederlandse boekje zodat het ook te gebruiken is door Engelstalige leerlingen bij Nederlandse clubs. We zijn ook van plan om voor elke les een korte video te maken en bij de lessen oefentoetsen te plaatsen zodat het een soort e-learning boek wordt.
Het samenwerken met Duitse en Engelse instructeurs is een heel leerzaam en leuk proces. In elke nieuwe versie wordt de tekst en worden de afbeeldingen verbeterd. Voor de Britse uitgave heeft Henk Jukkema alle afbeeldingen vernieuwd en het hele boekje is nu in fullcolour.
Door van de landen om ons heen te leren zien we ook weer nieuwe mogelijkheden voor de website zweefvliegopleiding.nl en het Nederlandse lesboek.